2.9.2012

Indonesia


Kävin muutaman viikon ihmettelemässä maailman menoa toisella puolella maapalloa. Tukikohtamme sijaitsi Indonesiassa, Balin saarella. Matkaan lähtö jännitti, koska jouduin taittamaan 36 tunnin lennot yksin. Pääsin määränpäähän ja kaikki ne yksinäiset hetket eri lentokentillä ei enää haitannut - perillä minua odotti maailma jollaista en ollut ennen nähnyt. Tämä pohjolan tyttö on kyllä reissannut jonkun verran, mutta etäisyys on rajoittunut Pohjois Afrikka - Eurooppa akselille. Voisin kirjoittaa reissusta vaikka kuinka, mutta koitan tiivistää kuvin ja kuvatekstein kootun tiukan paketin :)


Saimme kutsun Indonesialaisen nuorenparin häihin. Vieraat nauttivat ruuasta, perinteisestä tanssista ja musiikista, kun hääpari suoritti monituntista vihkiseremoniaa. Häihin lähtiessä panikoin korkokenkien puutetta. Hääpaikalle päästyä huomasin, että kaikki naiset ovat sonnustautuneet Indonesian kansallispukuun ja varvassandaleihin. Juhlapaikan koristeluiden ja tuunauksen määrää saattoi vain ihmetellä ja väriä ei ole säästelty missään. Saimme maistella perinteistä ruokaa ja pääsimme tosi moneen perhealbumiin :)


Häiden jälkeen paikalliset tuttavamme halusivat esitellä meille järven ja hienoja maisemia. Ajoimme pari tuntia sisämaahan ja kipusimme vuorille. Järven rannalle oli rakennettu iso puisto ja temppeleitä. Matkalla ihmettelin riisiviljelmiä ja myyntikojuja joita oli joka lähtöön. Indonesialaiset ovat todellisia yksityisyrittäjiä, kaikkea mitä joku voi ostaa, myydään tienvieressä. Tähän, kun tottui niin vesipullon ostamista ei tarvinut enää suunnitella.Parturi ja skootterin menovesi saman katon alta, kätevää.Nainen myi Mansikoita ja hedelmiä vilkkaasti liikennöidyn tien sivussa, hän asuu takana näkyvässä talossa. 
Seuraavassa kojussa myytiin pupuja, arvoitukseksi jäi, oliko ne menossa lemmikiksi vai ruuaksi.
Indonesia koostuu useista saarista, me majoituimme Balin saarella. Aivan Balin tuntumassa sijaitsee rauhallinen Nusa Lembongan-saari, joka kannattaa ehdottomasti käydä tutkimassa jos on Balilla lomalla. Saareen matkustimme pienellä rahtiveneellä, jolla viedään saaren asukkaille peruselintarvikkeita ja huonekaluja. Harvemmin sitä taittaa matkaa riisisäkin vieressä :) Kiersimme saaren vuokraamillamme polkupyörillä. Turistit eivät ole onneksi vielä saarta löytäneet ja sen rauhallinen elämänmeno on pysäyttävää. Tuntui hurjalta ajella fillarilla banaanikasvatusten läpi ja pysähtyä leikkimään lemmikkiapinan kanssa.Päivän päätteeksi raahauduimme vuokrahuoneeseemme. Oli pilkkopimeää, ei valoa missään. Ilmeisesti on normaalia, että sähköt ovat poikki. Näimpä taiteilimme itsemme pilkkopimeässä kylässä iltapalalle ja löysimme vielä takaisinkin. Vinkkinä Nusa Lembonganiin matkaaville: ottakaa pieni taskulamppu mukaan. Aamulla palasimme takaisin Balille samaisella veneellä. Paluukyyti meni mukavasti veneen katolla, kun huonekalut jäivät saarelle.Reissusta rähjääntyneinä kulutimme rannalla voimia keräillen muutaman päivän. Ystäväni surffasi ja minä keräsin D-vitamiinia vaaka-asennossa. Olimme taas valmiita matkaan. Vuokrasimme skootterin ja ajelimme Upudiin, joka sijaisi muutaman tunnin ajomatkan päässä. Vasemman puoleinen liikenne hirvitti. Autot ja skootterit ohittivan molemmilta puolilta ja vain tööttäilivät merkiksi, 'pysy siinä - meen ohi'. Kaistalla "saa" ajaa niin monta kuin siihen mahtuu. Olen ajanut vuosia prätkällä ja silti meno hirvitti :) Upudissa kävimme apinapuistossa (kuva yllä) ja perinteisillä markkinoilla (kuva alla).Oli niin monta hienoa kokemusta ja ihmeellistä hetkeä! Jos joku empivä matkalainen googlella juttuni bongasi, niin menkää ihmeessä Indonesiaan. Ihmiset ovat niin ystävällisiä ja iloisia, eläminen suhteellisen edullista ja olokin lähes turvallinen. Kannattaa kaivaa tietoa etukäteen, niin kerkeää näkemään juuri sen mikä itseään kiinnostaa. Balilla vaihdossa oleva ystäväni oli katsellut meille sopivimmat kohteet valmiiksi ja saatiin pienessä ajassa paljon nähtyä.

Talvipakkasilla muistelen varmasti kaiholla aamulenkkejä varpasillaan meren rannalla ja sitä lämmintä merituulta, joka kuivattaa meriveden hetkessä iholta. Lopuksi fiilistelykuva; tähän palaan, kun haistelen treenisalien hikisiä tatameja :)
2 kommenttia:

  1. Anonyymi18/9/12

    No jo on ollu sulla seikkailu! :) näytti kivalta ja upeita kuvia sieltä niin ja täältä! hieno blogi muutenkin - Sisar-

    VastaaPoista